انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی- اخبار رشته زبان و ادبیات عربی
یکصد و پنجاه و پنجمین جلسه گروه زبان و ادبیات عربی شورای بررسی متون برگزار شد

حذف تصاویر و رنگ‌ها

جلسه 155 گروه زبان  وادبیات عربی شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی، در تاریخ 9 /02 /95 در محل سالن ادب پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با حضور آقایان دکتر عیسی متقی زاده (رئیس گروه)، دکتر فاطمه قادری (عضو)، دکتر فرامرز میرزایی (عضو)، دکتر معصومه نعمتی (عضو)، دکتر حسین ابویسانی (عضو) ، دکتر ابوالحسن امین مقدسی (عضو)، دکتر حمیدرضا میرحاجی (عضو) و سجاد اسماعیلی (دبیر گروه) برگزار گردید.

این جلسه طبق دستورهای جلسه در چهار محور مهم دنبال شد؛

محور اول: گزارشی از برنامه های سال 94

ابتدا دکترمتقی زاده، ضمن تشکر از اعضای گروه بابت تلاشهای چندساله خود جهت پیشبرد اهداف گروه، پیرامون تلاشهایی که در سال 94 توسط گروه انجام شده است، خلاصه ای مطرح کردند. ایشان با اشاره به برگزاری نشست های تخصصی نقد کتاب درون دانشگاهی، تلاش گروه را در این باره ستودند و گفتند ما امسال نیز به این روند با تلاش بیشتری ادامه خواهیم داد تا علاوه بر اشاعه فرهنگ نقد در دانشگاه ها، گروه های عربی کشور را از  فعالیتهای شورای متون آشنا سازیم. سایر اعضای گروه نیز همگی بر این موضوع تاکید داشتند.

دکتر متقی زاده پس از این گفت و گوها نکاتی پیرامون مقالات مستخرج از داوریها، بیان کردند.، ایشان گفتند: بخش اعظم مشکلات مقالات را تاکنون حل کرده ایم اما برخی هنوز پابرجا هست. وی همچنین در این بخش به اینکه مجله پژوهشنامه قصد دارد، 20 مقاله از گروه را در شماره های جدید خود چاپ کند اشاره کرد.

در این بخش دکتر میرزایی عضو محترم گروه در مورد مقالات باقی مانده گروه در سالهای قبل پیشنهادی مبنی بر چاپ مقالات در مجله ی جدید انجمن دادند. وی گفتند شورای بررسی متون می تواند با همکاری انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی اقدام به تأسیس مجله ای در حوزه نقد کتب دانشگاهی منتشر کند و با این اقدام مشکل مقالات گروه عربی را حل کند. این تصمیم با موافقت اعضای گروه همراه شد و مقرر شد رئیس شورای بررسی متون نامه ای مبنی بر درخواست ایجاد یک مجله جدید با همکاری انجمن ایرانی زبان و ادبیات عرب به انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی مکتوب کند. برای این منظور پیشنهاد دکتر متقی زاده این بود که ابتدا گروه عربی شورای متون نامه ای مبنی بر همین موضوع به دکتر قبادی رئیس شورا بنویسیم و سپس اگر دکتر قبادی موافق بود، از شورای متون بخواهد که نامه ای به انجمن در همین راستا مکتوب کنند و ان شاء الله مجله تأسیس گردد.

همچنین پیشنهاد شد؛ مقالات باقی مانده گروه در حوزه ادبیات معاصر و میانه توسط نویسندگان مقاله ها به مجله انجمن ایرانی زبان و ادبیات ابرانی ارسال شود.

محور دوم: گزارش برنامه سال 95 و معرفی نشست­های درون دانشگاهی

ابتدا دکتر متقی زاده گزارشی از برنامه های سال 95 که مصوب شده است، دادند.وی مهم ترین برنامه سال 95 را علاوه بر نقد کتب و مقالات، نشست های نقد کتاب در دانشگاه ها معرفی کردند. در این باره استادان محترم گروه به گفت و گو نشستند و کتابهایی که فعلا برای نشست معرفی شدند، 1. الحکمة بین المتنبی و سعدی دراسة مقارنه (نویسنده: صادق عسگری) در دانشگاه سمنان 2. النقد و الناقدون في الادب العربي (دکتر سلیمی) در دانشگاه رازی کرمانشاه 3. ترجمه کتاب  الشعر العربی المعاصر قضایاه و ظواهره الفنیه و المعنویه (مترجم دکتر سیدی) در دانشگاه فردوسی مشهد 4. مختارات من روائع الأدب العربي في العصر العباسي الأول (دکتر میرلوحی) در دانشگاه اصفهان بودند. مقرر شد این نشست­ها در هفته کتاب یا پژوهش انجام شود.

محور سوم: انتخاب کتاب برای نشست در رسانه ملی

ابتدا دکتر متقی زاده ضمن تحسین این اقدام توسط شورای بررسی متون، از اعضا خواستند که کتابهایی ک به نظرشان مناسب نشست رادیویی هست را معرفی کنند. استادان پس از گفت و گو به این نتیجه رسیدند که کتاب چالش میان فارسی و عربی نوشته دکتر آذرتاش آذرنوش، و کتاب سمیح القاسم و شعر معاصر فلسطین نوشته دکتر حسین ابویسانی و کتاب شعر معاصر عربی نوشته دکتر شفیعی کدکنی در این راستا معرفی گردند.

محور چهارم: معرفی داوران کتابهای سال 95

در این بخش هر یک از مسؤلان کمیته ها به معرفی داوران کتابهای مربوط به کمیته خویش پرداختند، در کمیته متون نظم و نثر معاصر، متون نظم و نثر میانه، ترجمه، نقد ادبی، ادبیات تطبیقی، صرف و نحو، آموزش زبان و متون نظم و نثر قدیم داوران کتابها معرفی شدند. همچنین در این بخش چهار کتاب از کتب جهانی که بیش از آمار بود، حذف شد و مقرر شد دو کتاب جهانی به کمیته دکتر رسولی اضافه شود که به سقف برسیم.

مصوبات:

  • نامه به دکتر قبادی مبنی بر تأسیس یک مجله نقد کتب با مشارکت انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی جهت چاپ مقالات شورای بررسی متون در رشته عربی
  • ارسال نامه به نویسندگان مقالات حوزه معاصر و میانه مبنی بر ارسال آن مقالات به مجله انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی از طریق سامانه

نشانی مطلب در وبگاه انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی:
http://arabiciran.ir/find-1.61.327.fa.html
برگشت به اصل مطلب