این جلسه که با حضور سبز جناب آقای دکتر مجتبی رحماندوست نماینده ی محترم مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و عضو پیوسته ی انجمن ایرانی زبان وادبیات عربی برگزار گردید، در ابتدا رئیس محترم هیأت مدیره انجمن، جناب آقای دکتر میرزائی ضمن تشکر از حضور اعضاء در جلسه، خواستار ارائه گزارشی از کارها و فعالیت هایی که توسط آنان در طول این مدت شده، گردیدند.
وی به برنامه ها و همایش هایی که انجمن در دست انجام دارد سخن به میان آوردند و به موضوع تجاری سازی رشته زبان وادبیات عربی پرداختند و به این نکته اشاره کردند که با تغییر در سرفصل ها می توان گرایش عربی کاربردی ایجاد کرد و پس از آن به سر فصل ها و لزوم تغییر در آنها اشاره نمودند.
آقای دکتر میرزائی هم چنین به مسأله اتحادیه ی انجمن های زبان اشاره کردند و گزارشی از دیداری که با آقای دکتر غلامحسین غلامحسین زاده رئیس انجمن ایرانی زبان وادبیات فارسی مبنی بر ایجاد این اتحادیه داشتند، ارائه دادند و برای آقای دکتر رحماندوست توضیح دادند که ایجاد این گونه اتحادیه ها چه خروجی های مثبتی (از جمله استقرار در یک مکان، تعاملات میان رشته ای، نشریات مشترک، مسأله آموزش ها و غیره......) برای انجمن های ذی ربط خواهد داشت و چه بهره برداری های خوب و مناسب از ظرفیت انجمن ها خواهد شد.
در ادامه آقای دکتر ابویسانی گزارشی در مورد ارسال نامه ها به مدیران گروه های عربی در خصوص اعزام دانشجویان به کشور عمان و پیگیری نامه المپیاد و نیز پیرامون سفر تونس ارائه نمودند که این مطالب با توضیحات خانم دکتر مشکین فام ادامه یافت و کامل شد.
خانم دکتر مشکین فام گزارش مفصلی از کارهایی که در طول این مدت انجام داده بودند پرداختند و توضیحاتی در مورد چگونگی اعزام دانشجویان به کشور عمان ارائه دادند و هدف این امر را دیپلماسی عمومی دانستند و هم چنین گزارشی از سفر علمی ای که به عراق و سخنرانی هایی که در آنجا داشته اند ارائه نمودند، و اشاره کردند که اساتید دانشگاه کوفه بسیار علاقه مند به ایجاد ارتباط و همکاری با انجمن می باشند و هم چنین از طرف آنها پیشنهاد شده که دانشجویانی از ایران برای گذراندن دوره هایی به کوفه، مغرب، تونس و الجزایر اعزام شوند و آمادگی خود را نیز اعلام کرده اند و هم چنین خواستار لیستی از مجلات عربی داخل ایران شده اند. خانم دکتر مشکین فام در ادامه پیرامون جلسه و دیداری که با سرکار خانم دکتر مرندی رئیس انجمن ایرانی آموزش زبان انگلیسی داشته اند وخاطر نشان کردند که با ایشان هماهنگی هایی در خصوص برپایی کارگاهی تحت عنوان آزمون سازی برای اساتید گروه های عربی به طور فشرده در طول یک هفته 32 ساعته با همکاری دانشگاه شهید بهشتی صورت گرفته است و هم چنین جلسه ای که با خانم دکتر وحیده مطهری عضو هیئت علمی دانشگاه الزهراء داشته اند قرار شده که با مرکز پژوهش های مجلس جلسه ای تشکیل شود که اگر امکان داشته باشد برای دانشجویان رشته عربی کارآفرینی و اشتغال ایجاد گردد.
همچنین در خصوص برگزاری کلاس و دوره های کارآفرینی، مدخل نویسی، خبرنویسی و خبرگزاری وعقد تفاهم نامه با دانشکده خبر جمهوری اسلامی ایران و دوره ی ایرانگردی پیشنهاداتی را ارائه دادند.
هم چنین خانم دکتر مشکین فام به مسأله مهارتهای زبانی نیز اشاره کردند و این نکته را ضروری دانستند که این مهارتها حتماً باید در آزمون های سراسری ارشد و دکترا گنجانده شود و علاوه بر آن باید طوری برنامه ریزی شود که هر نوع استخدامی که در رابطه با این رشته صورت میگیرد باید جزء مواد امتحانی قرار گیرد و خاطر نشان کردند که مرکز العین در امارات آماده ارائه خدمات برای تقویت این مهارت ها میباشد.
در ادامه به مسأله سی دی های آموزشی که طبق مصوبات جلسه های قبلی هیأت مدیره قرار بود در اختیار گروه های عربی قرار گیرد اعلام کردند که اولین سری این سی دی ها از دانشگاه الزهراء تقدیم دکتر ابویسانی مسوؤل کمیته آموزش انجمن خواهد شد تا در بین گروه ها عربی توزیع گردد.
خانم دکتر روشنفکر نیز در مورد تأسیس انجمن فارغ التحصیلان این رشته که زیر نظر انجمن باشد توضیحاتی دادند و اشاره کردند که ان شاءالله از هفته آینده این انجمن فعال خواهد شد و بعد به مسأله کارآفرینی و اشتغال زایی برای دانشجویان پرداختند و گزارشی از جلسه ای که در این رابطه با خانم دکتر رفعت بیات رئیس دانشگاه علمی کاربردی داشتند ارائه دادند و اشاره کردند که این دانشگاه آمادگی دارد دوره هایی با همکاری انجمن برگزار کند و خانم دکتر روشنفکر پیشنهاد کردند که این دانشگاه در صورت امکان دانشجویان برتر این دوره ها را به استخدام خود دربیاورند.
آقای دکتر فقهی گزارشی از ملاقات خود با دکتر براری و نمایندگان یونسکو ارائه نمودند و اشاره کردند که انجمن های علمی چون اتحادیه های مردمی هستند جزء تحریم های بین المللی قرار نمی گیرند به طوریکه حتی انجمن ها می توانند با اتحادیه های مردمی خود کشورهای تحریم کننده ارتباط برقرار کنند، لذا می توان از این فرصت یا امتیاز استفاده ی بهینه نمود. وی هم چنین از جایگاه این رشته در داخل کشور و اینکه این رشته از قبل از انقلاب از جانب مسوولان مورد تحقیر و تضعیف بوده شکوه کردند و اشاره نمودند که این رشته از نظر فضای کاری وضعیت بحرانی دارد و همچنین اینکه برای رفع نفرت دانش آموزان این رشته باید چاره ای اندیشید در این بین دکتر میرزائی رئیس محترم انجمن بحران اصلی را در آموزش و پرورش و اینکه نوع تدریس به دانش آموزان درست نمی باشد دانستند و بیان داشتند که یکی از علل تنفر دانش آموزان همین امر می باشد.
آقای دکتر نظری منظم در مورد پیگیری ای که با بنیاد ایرانشناسی جهت عقد تفاهم نامه داشتند گزارش دادند. وی اشاره ای نیز به همکاری بیشتر با مدخل نویسی داشت و از جایگاه مجله انجمن در بین مجله های ادبی جهان عربی سخن گفتند و به این نکته اشاره کرد که باید سعی کنیم که عربی نویسی تقویت شود، در ادامه مطلبی هم در مورد ارتباط انجمن با رادیو عربی و حضور اعضای هیأت مدیره و اساتید رشته ی عربی در برنامه های صدا وسیما ارائه نمود.
آقای دکتر متقی زاده از جایگاه رشته زبان وادبیات عربی در ایران و جهان سخن گفتند و بیان داشتند جایگاه این رشته را باید با بالابردن سطح مبنایی آن تقویت کرد و اشاره کردند که این امر ممکن نمی شود مگر اینکه هم گرایی ایجاد شود و اشاره کردند که ارتقاء زبان عربی برمی گردد به ارتقاء گروه های زبان عربی یعنی با تقویت این گروه های آموزشی به عنوان مثال با برگزاری همایش های مختلف، سمینارها و غیره می توان به این مهم دست یافت.
مقرر شد دکتر متقی زاده اعزام دانشجو به تونس را با عنایت به سفارش آقای رمضانی رایزن فرهنگی ایران در تونس، پیگیری نماید.
آقای دکتر ضیغمی گزارشی از سایت انجمن و جایگاه بالای آن ارائه کرد و خاطر نشان ساخت که شایسته است با عنایت به تعداد مراجعه کنندگان قابل قبول آن با وجود تخصصی بودن سایت، دو زبانه بودن آن و ارتقای نرم افزار در دستور کار قرار گیرد و بزرگترین مشکل سایت را همان تک زبانه بودن آن دانستند.
هم چنین ایشان پیرو بررسی هایی که در مورد پشتیبان های سامانه های مختلفی که به عمل آورده بودند، پشتیبانی سامانه یکتاوب را برای سایت انجمن سامانه جهت عقد قرار داد پیشنهاد کردند.
بعد از اینکه تمام اعضای هیأت مدیره مسائل و مشکلات انجمن و نقطه نظرات خود را بیان نمودند، جناب آقای دکتر رحماندوست به بیان سخنان خود پرداخت.
آقای دکتر رحماندوست در ابتدای صحبت های خود به جایگاه والای زبان عربی با توجه به زبان قرآن بودن آن اشاره کردند و اظهار امیدواری نمودند که ان شاءالله با فعالیت اهل این زبان، عربی جایگاه نخست را در جهان به خود اختصاص دهد و لو اینکه این امر یک قرن یا بیشتر به طول انجامد و هم چنین بیان کردند که قدم هایی که برای پیشرفت این زبان برداشته می شود باید در راستای خدمت به زبان قرآن باشد. وی همچنین با اشاره به برخی کمبودها حمایت خود را از انجمن ایرانی زبان وادبیات عربی اعلام نمودند.
وی پیشنهاد دادند که مسؤولین انجمن دیداری از خانه کتاب ایران و مسؤول آن آقای دکتر نجفعلی میرزایی داشته باشند، و هم چنین دکتر رحماندوست ابراز علاقه نمود که در حوزه ی ترجمه، رویکرد از عربی به فارسی، به از فارسی به عربی تبدیل شود یا لااقل در موضوع ترجمه از فارسی به عربی افزایش یابد، وی با اشاره به زیارتگاه های کشورهای عربی آن را نیروی بالقوه ای برای اشتغال زایی شمرده و هم چنین پیشنهاد دادند صندوق قرض الحسنه ای برای کمک به دانشجویان متقاضی و هم چنین برای برگزاری و برپایی همایش ها و برنامه هایی انجمن تاسیس و راه اندازی گردد تا محلی برای مساعدت و دست گیری از افراد متقاضی باشد.
ایشان در ادامه خواستار آن شد در کنار نگارش مقالات علمی پژوهشی و مانند آن، اساتید در حوزه ی روزنامه ها و مجلات رتبه پایین تر نیز قلمزنی کنند و آثار خود را در این گونه مطبوعات نیز منتشر نمایند. و هم چنین خاطر نشان کردند که اساتید به این نکته توجه داشته باشند که ارتقاء فرهنگ عمومی یکی از رسالت های عمومی میباشد.
همکاری و ورود اعضای هیأت علمی به آموزش و پرورش و تحرّک بخشی به آن حوزه نیز از دغدغه های ایشان بود. و یکی از راههای تقویت رشته را در این امر دانستند که گردهمایی هایی برگزار شود تا ابتدائاً تعصب و حمیت بین اساتید این رشته برقرار گردد.
ایشان در پایان سخنان خود از شرکت در جلسه و حضور در بین همکاران خود اظهار شادی و سرور کردند.
در پایان و بعد از خداحافظی دکتر رحماندوست، جناب آقای دکتر میرزائی درخواست دانشگاه شیراز مبنی بر جلسات نقد کتاب مطرح کردند و قرار شد دکتر متقی زاده آن را پیگیری کنند.
هم چنین ایشان نامهی آقای بهره دار رئیس شورای انجمن های علمی ایران را مبنی بر حضور اعضای هیأت مدیره انجمن در جلسات را مطرح نمودند و مقرر شد دکتر عبدالحسین فقهی و دکتر بتول مشکین فام شرکت در چنین جلسات را بر عهده بگیرند.
جلسه در ساعت 13:15 با ذکر صلوات به پایان رسید.