• |
  • |
  • |
  • |
  • پنجشنبه 6 اردیبهشت 1403
  • |
  • 18:41

نظرسنجی

موفق ترین راه برای ایجاد تحول اساسی در رشته عربی چیست؟
برگزاری دوره های مهارت افزایی برای اساتید و فارغ التحصیلان
به روز کردن سرفصل دروس بر اساس نیازهای کشور
تغییر نگاه دانشجویان و اساتید به رشته
بازنگری در پذیرش دانشجویان وشیوه آن
تغییر روش های تدریس و منابع درسی
   

اساتید رشته ی عربی

به ترتیب حروف الفبا (درحال تکمیل)

اساتید گرامی جهت به روز رسانی آخرین رزومه خود را به ایمیل

info(AT)arabiciran.ir

ارسال نمایند.

 ads شماره حساب انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی

اخبار رشته زبان و ادبیات عربیانتشار فهرست دستنویسهای علوم قرآنی در 15 جلد توسط عضو هیأت علمی گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه شیراز

با نزول قرآن کریم به عنوان معجزه پیامبر اکرم (ص) مسلمانان توجّه خاصّی به این کتاب پیدا کردند. اهمّیت این کتاب به عنوان کلام الهی، و تأکیدات فراوانی که در کلام بزرگان دین نسبت به توجّه به آن وجود داشت مسلمانان را بر آن داشت تا از همان آغاز جوانب مختلف آن را مورد بررسی و کنکاش قرار دهند. نتیجه این حرکت، تا به امروز، میراثِ قرآنیِ سترگ و ارزشمندی است که بخشی جدایی­ناپذیر از هویّت اسلامی ما را تشکیل می­دهد. بنابراین، بر ماست تا این میراث را بشناسیم و به دیگران معرّفی کنیم و بدین وسیله در معرّفی این کتاب الهی سهمی برای خود قائل شویم. امّا پراکندگی این آثار و نبود آماری صحیح از میزانِ موجودیِ آنها مانعی است که همچنان در این زمینه وجود دارد. در حال حاضر، اگر پژوهشگری بخواهد متنی را از متون قرآنی تصحیح نماید مجبور است به ده­ها فهرست مراجعه کند تا تعدادِ نسخِ موجود از آن را استخراج نماید و احیاناً نسخ قابل دسترس را به دست آورد. نبود یک فهرست توصیفی کامل و شامل از دست­نوشته­های قرآنی خلأ بسیار عمیقی برای محقّقین این حوزه به شمار می­آید. این کاستی زمانی بیشتر احساس می­شود که به این نکته توجّه داشته باشیم که رشته علوم قرآنی یکی از پرطرفدارترین رشته­های دانشگاهی است و دانشجویان این رشته، به ویژه در مقاطع تحصیلات تکمیلی، همواره به دنبال دست­نوشته­ای هستند تا تصحیح آن را به عنوان پایان­نامه تحصیلات خود انتخاب نمایند.

مجموعه حاضر علاوه بر دست­نوشته­های فهرست شده ایران شامل دست­نوشته­های موجود در برخی کتابخانه­های 13 کشور دیگر است. این کشورها عبارت­اند از : پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، گرجستان، ترکیه، عراق، سوریه، یمن، مصر، ایرلند، انگلستان، آلمان، آمریکا. هر چند این فهرست نیز کاستی­های زیادی دارد و نمی­تواند آمار کاملی از دست­نوشته­های قرآنی ارائه دهد، ولی قطعاً کامل­ترین فهرستی است که تاکنون از تُراث قرآنی ارائه می شود.

در این مجموعه حدود 36000 نسخه خطی دست­نویس قرآنی وجود دارد که حدود 6000 نسخه آن مربوط به مَصاحف خطی است و حدود 30000 عنوان به علوم قرآنی اختصاص دارد. این علوم عبارت­اند از: تفسیر، تجوید، قرائت، فقه القرآن، قِصَص القرآن، سایر علوم قرآنی.

در بخش نمایه­های این کتاب که جلد 15 آن را شامل می شود، نیز تنها کتاب­هایی که مؤلّفشان معلوم است، در بخش مؤلّفین، ذیل نام هر یک ذکر شده­اند.

همچنین نمایه آثار به ترتیب تاریخ تألیف نیز با موضوع بندی مزبور از ویژگی های دیگر این فهرست است که آماری قابل قبول از موجودی آثار به دست می دهد، که از کهنترین زمان تا عصر قاجار را شامل می شود.

این فهرست در 15 جلد، به اهتمام دکتر سید حسین مرعشی عضو هیأت علمی بخش زبان و ادبیات عربی دانشگاه شیراز و دکتر یوسف بیگ باباپور، در قطع وزیری، از سوی مرکز طبع و نشر قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران منتشر شده است.

AWT IMAGE


افزودن نظرات:


نظرات کاربران
نظر ارسال شده توسط eshragh در تاریخ ۱۳۹۴/۱۱/۲۸

عالیه دکتر دست شما درد نکنه



نظر ارسال شده توسط کاربر ناشناس در تاریخ ۱۳۹۴/۷/۳
با اینکه فهرست نویسی کاری به قول شما ارزشمند است، اما بیایید با دیده واقع بین به آثار پژوهشی رشته زبان و ادبیات عربی در ایران بنگریم. این رشته بیش از نیم قرن در ایران سابقه دارد، اماتا کنون چند اثر واقعا ارزشمند و ماندگار در حوزه های مکاتب ادبی، نظریه های ادبی، نقد ادبی و زبان شناسی عربی تألیف شده? تألیف و نه گردآوری! چرا همیشه جیره خوار عرب ها هستیم? چند درصد از آثار اساتید ایرانی قابل عرضه در نمایشگاه بین المللی کتاب است که به کار پژوهشگران زبان و ادبیات عربی در کشورهای عربی بیاید? تا کی خودمان را گول بزنیم? گردآوری فهرست آثار فلان موضوع اولویت است آن هم نه در زبان و ادبیات عربی، بلکه در علوم قرآنی?! یا تألیف آثار ارزشمند در علوم عربی?
چرا یک شخص دیگر در جواب یک اظهار نظر گفته: حسود جگرسوز? آیا گردآوری آثار چاپ شده در علو قرآن یا از عهده هیچ کس بر نمی آید که بخواهد به گردآوران حسادت کند?! چرا جامعه دانشگاهی ما عموما از ادب کم بهره است?
به امید ظهور کارهای عمیق، پژوهشی و حقیقتا درخشان در زبان و ادبیات عربی که دردهای فراوان رشته را درمان کند و شایسته جایگاه علمی دانشگاهی کشورمان باشد.
نظر ارسال شده توسط delsooztar در تاریخ ۱۳۹۴/۶/۲۴
ضمن احترام به نظر کاربر delsooz توجه ايشان را به اين نکته جلب می کنم که فهرست نويسی يکی ازکارهای ازشمند و در عين حال سخت در هر رشته ای است. اين اثر ارزشمند کمک فروانی به پژوهشگران حوزه های علوم قرآنی و ادبيات عربی می کند . چون منابع پراکنده در اين موضوع را در يک جا جمع کرده است .
نظر ارسال شده توسط saei@yahoo.com در تاریخ ۱۳۹۴/۶/۲۳
شما دلسوزید یا حسود جگرسوز؟
تبریک به دکتر مرعشی و امید به ظهور کارهای درخشانتر تا حسودها بسوزند
نظر ارسال شده توسط Delsooz در تاریخ ۱۳۹۴/۶/۲۳
سلام، خب که چی? این هم شد کار علمی-پژوهشی??? چرا اعضای هیأت علمی عادت کرده اند با کارهای سر دستی، سطحی و غیر تخصصی امتیاز بگیرند? همین کارهای سطحی و سردستی را هم با باندبازی و حزب بازی چاپ می کنند! بعد انتظار داریم زبان و ادبیات عربی در ایران رشد کند و به جایگاهی که شایسته است برسد???!!!




بزرگداشت استاد مرحوم دکتر سید امیرمحمود انوار برگزار می‌گردد
با همکاری انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی و خانه اندیشمندان علوم انسانی بزرگداشت استاد فقید دانشگاه تهران دکتر سید امیرمحمود انوار برگزار می‌گردد.

اولین همایش بین المللی پژوهش های تطبیقی ادبیات داستانی برگزار می‌گردد
اولین همایش بین المللی پژوهش های تطبیقی ادبیات داستانی  ۲۷ آذر ۱۴۰۲ مصادف با روز جهانی زبان عربی در دانشگاه محقق اردبیلی برگزار می‌گردد.

سومین همایش ملی بررسی راهکارهای تقویت مهارت ترجمه و کاربرد مهارت‌های زبانی عربی در تدریس کتاب‌های عربی مدارس کشور برگزار می‌گردد
با همکاری گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه سمنان سومین همایش ملی بررسی راهکارهای تقویت مهارت ترجمه و کاربرد مهارت‌های زبانی عربی در تدریس کتاب‌های عربی مدارس کشور به صورت مجازی برگزار می‌گردد:

اجلاس نهائی نظریه بلاغی فن بیان از دکتر محمد خاقانی با موفقیت در دانشگاه اصفهان برگزار شد

اجلاس نهایی کرسی نظریه پردازی (نظریة بلاغی فنّ بیان) از دکتر محمد خاقانی اصفهانی استاد گروه عربی دانشگاه اصفهان با موفقیت برگزار شد.


نکوداشت استاد فرزانه دکتر سعید نجفی اسداللهی برگزار می‌گردد
آیین نکوداشت استاد فرزانه دکتر سعید نجفی اسداللهی به اهتمام انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی، خانه اندیشمندان علوم انسانی و دانشگاه علامه طباطبایی برگزار می گردد:

دومین همایش ملی کارآفرینی و تجاری سازی رشته زبان و ادبیات عربی در دانشگاه سمنان برگزار شد
با حضور اساتید و پژوهشگران رشته زبان و ادبیات عربی و دبیران عربی سراسر کشور، دومین همایش ملی کارآفرینی و تجاری سازی رشته زبان و ادبیات عربی به صورت حضوری و مجازی در دانشگاه سمنان برگزار شد.

اردوی علمی- فرهنگی استادان و دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی به عراق
اردوی علمی- فرهنگی- زیارتی استادان و دانشجویان تحصیلات تکمیلی زبان و ادبیات عربی دانشگاه شهید بهشتی در عراق با هدف زیارت عتبات عالیات و بازدید از مراکز علمی و فرهنگی کشور عراق برگزار شد.

زمان برگزاری دومین همایش ملی کارآفرینی و تجاری سازی رشته زبان و ادبیات عربی به میزبانی دانشگاه سمنان تمدید شد
زمان ارسال مقالات و برگزاری دومین همایش ملی کارآفرینی و تجاری سازی رشته زبان و ادبیات عربی با تمرکز بر حوزه ترجمه متون پزشکی عربی و گردشگری سلامت تمدید شد.

چرا باید عربی بخوانیم؟ (به مناسبت روز جهانی زبان عربی)
متن دکتر علی اصغر قهرمانی مقبل رئیس انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی به مناسبت روز جهانی زبان عربی

اعضاء هيات مديره انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی (دوره‌ هفتم)
جلسه مجمع عمومی عادی انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی در روز چهارشنبه مورخ ۱۵/ ۰۴ /۱۴۰۱ در محل دانشگاه تربیت مدرس برگزار گردید و افراد زیر به عنوان اعضاء هیات مدیره انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی (دوره‌ی هفتم) انتخاب شدند.

دکتر مهرداد آقائی به عنوان مدیر گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه محقق اردبیلی منصوب شد
طی حکمی از سوی سرپرست دانشگاه محقق اردبیلی، دکتر مهرداد آقائی عضو هیأت علمی دانشگاه محقق اردبیلی به عنوان مدیر گروه آموزشی زبان و ادبیات عربی این دانشگاه منصوب شد.

دومین همایش ملی کارآفرینی و تجاری سازی رشته زبان و ادبیات عربی در دانشگاه سمنان برگزار می‌گردد
دومین همایش ملی کارآفرینی و تجاری سازی رشته زبان و ادبیات عربی با تمرکز بر حوزه ترجمه متون پزشکی عربی و گردشگری سلامت در دانشگاه سمنان برگزار می‌گردد.

دومین همایش ملی جایگاه آموزش تلفیقی در یاد دهی مهارت‌های زبانی عربی برگزار می شود
دومین همایش ملی «جایگاه آموزش تلفیقی در یاددهی مهارت‌های زبانی عربی» به همت گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه سمنان با همکاری انجمن عربی استان سمنان و دبیرخانه کشوری زبان عربی ۱۲ آبان برگزار می‌شود .

مجله" مطالعات سبک شناختی قرآن کریم" در ارزیابی سال ۱۴۰۰ وزارت علوم تحقیقات و فناوری موفق به اخذ رتبه "ب" گردید

به اطلاع پژوهشگران گرامی می رساند مجله" مطالعات سبک شناختی قرآن کریم" در ارزیابی سال ۱۴۰۰ وزارت علوم تحقیقات و فناوری موفق به اخذ رتبه "ب" گردید


کسب رتبه ب توسط نشریه دراسات فی السردانیة العربیة
کسب رتبه ب توسط نشریه دراسات فی السردانیة العربیة
نشریه دراسات فی السردانیة العربیة با صاحب امتیازی دانشگاه خوارزمی موفق به کسب رتبه ب شد
این موفقیت را به دست اندرکاران مجله فوق تبریک می گوییم

نکوداشت دکتر سیدابراهیم دیباجی استاد فرزانه زبان و ادبیات عربی کشور
خانه اندیشمندان علوم انسانی با همکاری انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی برگزار می‌کند:

تبریک سال جدید از طرف رئیس انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی
تبریک سال جدید

کرسی علمی -ترویجی بررسی متن «قرآن شناخت» و تعلیقات (تفسیر معاصرانه قرآن کریم) با رویکرد انتقادی
کرسی علمی -ترویجی بررسی متن «قرآن شناخت» و تعلیقات (تفسیر معاصرانه قرآن کریم) با رویکرد انتقادی به صورت مجازی در دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم برگزار می‌گردد.

برگزاری کارگاه پیشرفته عربی

نشست ما و مکتب‌های ادبی معاصر برگزار می شود
گروه زبان و ادبیات علوم انسانی خانه اندیشمندان علوم انسانی نشست ما و مکتب‌های ادبی معاصر را برگزار می‌کند:

نشست مدایح نبوی در شعر معاصر عربی برگزار می‌گردد
نشست مجازی مدایح نبوی در شعر معاصر عربی از سوی گروه زبان و ادبیات عربی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار می‌گردد.

دکتر سید حسین مرعشی به عنوان مدیر گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه شیراز منصوب شد
طی حکمی از سوی رئیس دانشگاه شیراز دکتر سید حسین مرعشی به عنوان رئیس بخش زبان و ادبیات عربی این دانشگاه منصوب شد

پیام تسلیت رئیس انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی
خبر درگذشت زنده‌یاد دکتر آذرتاش آذرنوش استاد مسلّم زبان و ادبیات عربی، باعث تأثر و تألم خاطر تمامی کسانی شد که از دور و نزدیک با شخصیت علمی و ادبی ایشان آشنا بودند و با واسطه یا بی‌واسطه در محضرشان شاگردی کرده و درس‌ها آموخته و از سفرۀ دانش‌شان لقمه‌ها چیده بودند.

پیام تسلیت خانه اندیشمندان علوم انسانی به مناسبت درگذشت مرحوم دکتر آذرتاش آذرنوش
گروه زبان و ادبیات عربی خانه اندیشمندان علوم انسانی طی پیامی درگذشت استاد فرزانه زبان و ادبیات عربی مرحوم دکتر آذرتاش آذرنوش را تسلیت گفت؛ متن پیام بدین شرح است:

دکتر آذرتاش آذرنوش استاد زبان و ادبیات عربی درگذشت
آذرتاش آذرنوش نویسنده و محقق در زبان و ادبیات عربی، استاد دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران و چهره ماندگار ادبیات عرب در سن ۸۴ سالگی درگذشت.

دکتر حبیب کشاورز به عنوان مدیر گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه سمنان منصوب شد
طی حکمی از سوی ریاست دانشگاه سمنان، دکتر حبیب کشاورز به عنوان مدیر گروه زبان و ادبیات عربی این دانشگاه منصوب شد.

مراسم ترحیم خانم دکتر سهیلا محسنی نژاد برگزار می شود
مراسم ترحیم خانم دکتر سهیلا محسنی نژاد برگزار می شود

پیام تسلیت مدیر گروه عربی خانه اندیشمندان علوم انسانی به مناسبت درگذشت دکتر محسنی نژاد
مدیر گروه عربی خانه اندیشمندان علوم انسانی طی پیامی درگذشت سرکار خانم دکتر سهیلا محسنی نژاد عضو فقید هیأت علمی گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه امام صادق (ع) را تسلیت گفت:

پیام رئیس انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی در پی درگذشت خانم دکتر محسنی نژاد
دکتر علی اصغر قهرمانی مقبل رئیس انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی طی پیامی ضایعه درگذشت شادروان دکتر سهیلا محسنی نژاد را تسلیت گفت. متن پیام بدین شرح است:

دکتر سهیلا محسنی نژاد عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق علیه‌السلام آسمانی شد
دکتر سهیلا محسنی نژاد عضو محترم هیأت علمی گروه زبان و ادبیات عربی واحد خواهران دانشگاه امام صادق علیه‌السلام آسمانی شد.

آمار سایت

  • بازدید 24 ساعت قبل : 683
  • کاربران حاضر در پایگاه :0
  • مهمانان حاضر در پایگاه :4
  • بازدید کل : 5376871

با کلیک بر روی 1+ سایت انجمن را محبوب کنید