انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی- اخبار رشته زبان و ادبیات عربی
دیدار تعدادی از استادان گروه زبان و ادب عربی دانشگاه قم از دانشگاه های برلین و لایپزیک آلمان

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1395/3/8 | 

تعدادی از اعضای هیات علمی گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه قم در سفری به کشور آلمان، درباره افق های همکاری با همتایان آلمانی خود به بحث و تبادل نظر پرداختند.

در این سفر که با حضور آقایان دکتر رسول دهقان ضاد، مدیریت گروه زبان و ادبیات عربی و دکتر حسن مقیاسی و دکتر مهدی مقدسی نیا از اعضای گروه و به دعوت رسمی دانشگاه برلین انجام گرفت، بازدیدهایی از دو دانشگاه بنام آلمان در زمینه تحقیقات و مطالعات زبان عربی به عمل آمد.

دیدار از دانشگاه لایپزیک

سفر علمی هیات مدعو گروه زبان و ادبیات عربی دانشگاه قم ابتدا با بازدید از توانمندی های دانشگاه لایپزیک انجام گرفت. در روز اول، اعضا به بازدید از آزمایشگاه تخصصی آموزش ترجمه همزمان (کابینی ـ کنفرانسی) پرداختند. از آنجایی که گروه های زبان و ادبیات عرب دانشگاه های ایران تجربه ای در زمینه آموزش ترجمه همزمان کابینی ندارند و فعالان این عرصه نیز صرفا به صورت تجربی این حرفه را فرا گرفته اند، این سفر مقدمه ای برای آشنایی با چندین دهه فعالیت گروه زبان عربی دانشگاه لایپزیک در این عرصه بود. گفتنی است که دانشگاه لایپزیک روشی ویژه در آموزش این نوع از ترجمه دارد و همین امر، باعث می شود تا هر ساله، هیات های فراوانی از کشورهای مختلف دنیا برای فراگیری آن راهی لایپزیک شوند.

آزمایشگاه ویژه آموزش ترجمه کابینی

  بعد از پایان بررسی شیوه آموزشی دانشگاه لایپزیک در عرصه ترجمه کابینی، فرصتی بود تا با دکتر مازن که اعضا در سفر پیشین خود به کشور آلمان با او دیدار داشته اند، به گفتگو بنشینند تا علاوه بر بررسی شیوه، با او درباره فرصت های شغلی دانشجویان رشته عربی در آلمان تبادل نظرهایی صورت گیرد. فرصت های شغلی موجود در این رشته بر حسب گفته این استاد دانشگاه، ترجمه در موقعیت های ذیل است: مراکز آموزش پناهندگان، مراکز درمانی (برای شهروندان عربی که جهت درمان به کشور آلمان می آیند)، مراکز قضایی و انتظامی، مراکز توریستی و ...

گفتگو با دکتر مازن

بخش دوم دیدار هیات مدعو دانشگاه قم، اختصاص به گفتگو با پرفسور اکهرد شولتز، مترجم با سابقه سازمان ملل و دولت آلمان، رئیس دانشکده شرق شناسی دانشگاه لایپزیک و مسئول بخش زبان عربی این دانشگاه بود.

دیدار با پرفسور اکهرد شولتز

در این دیدار که در فضایی صمیمی انجام گرفت، پرفسور شولتز در زمینه همکاری کامل با گروه عربی دانشگاه قم اعلام آمادگی کرد و قرار بر این شد تا دانشگاه لایپزیک در این سه عرصه به همکاری با دانشگاه قم بپردازد:

1 ـ آموزش اساتید دانشگاه قم جهت راه اندازی رشته ترجمه همزمان

2 ـ صدور TTC به عنوان گواهی معتبر آموزش ترجمه برای اساتید

3 ـ انتقال تجربیات مربوط به آموزش ترجمه و همکاری برای تدوین کتاب های مرتبط با آن

دیدار از دانشگاه برلین

هیات مدعو دانشگاه سپس راهی برلین شدند تا از نزدیک با فعالیت همتایان خود در آن دانشگاه آشنا شوند. دانشگاه FREIE UNIVERSITAT BERLIN در رتبه بندی جهانی دانشگاه ها، رتبه هشتاد را دارد و در میان دانشگاه های علوم انسانی، رتبه 38 را در دنیا داراست.

دیدار نخست اعضا با دکتر گریشاپ، مدیر روابط بین الملل دانشگاه برلین بود که در ضیافتی کریمانه، به تشریح افق های همکاری بین المللی دانشگاه خویش پرداخت. بعد از آن اعضا، با همراهی خانم پرفسور گروندلر، رئیس بخش مطالعات عربی دانشگاه برلین وارد ساختمان ویژه دپارتمان تاریخ و مطالعات فرهنگی شدند.

دیدار از بخش مطالعات عربی دانشگاه برلین

در گفتگوی دوستانه ای که با اعضای بخش مطالعات عربی از جمله خانم پرفسور گروندلر، آقای دکتر شابو تالای و خانم کلودیا پفگن داشتیم، دو طرف بر جزیره ای بودن فعالیت های مطالعاتی و پژوهشی در زبان عربی تصریح داشتند. هیات ایرانی خاطرنشان ساخت که امروز گروه های عربی در ایران در یک جزیره و گروه های عربی دانشگاه های آلمان در جزیره دیگری هستند که برای رهایی از این شرایط لازم است تا دو طرف به دنبال ایجاد پل های ارتباطی باشند.

بخش مطالعات زبان عربی دانشگاه برلین ضمن اعلام آمادگی خود برای همه گونه همکاری با همتایان خود در دانشگاه قم، بر امضای توافق نامه برای تبادل تجارب تصریح داشت.

گفتنی است که زمینه های مورد توافق برای همکاری میان دو دانشگاه (و البته دو گروه) به ترتیب ذیل است:

1 ـ تبادل استاد و دانشجو

2 ـ فراهم کردن فرصت های مطالعاتی کوتاه مدت برای دو طرف

3 ـ انجام پروژه های مشترک

4 ـ برگزاری همایش های مشترک

5 ـ استفاده متقابل از تجربیات

6 ـ همکاری برای انتشار مقالات مشترک

تلاش برای ترسیم افق همکاری

گروه زبان و ادبیات عربی همچنین ضمن دعوت از اعضای گروه مطالعات عربی دانشگاه برلین برای دیدار از دانشگاه قم، تصمیم دارد تا در آینده ای نزدیک نشستی علمی را با حضور خانم پرفسور گروندلر برگزار کند که البته مقدمات آن در حال برگزاری است و پس از مشخص شدن زمان برگزاری این نشست، مراتب به اطلاع دوستداران زبان و ادبیات عربی خواهد رسید.

نشانی مطلب در وبگاه انجمن ایرانی زبان و ادبیات عربی:
http://arabiciran.ir/find-1.61.343.fa.html
برگشت به اصل مطلب